menu
witchcraft:
feestdagen:
contact:
country website:Book of ShadowsTerug naar Book of Shadows

Traditionele Jaarfeesten

Vier van de acht jaarfeesten zijn ook in de moderne kalender terug te vinden en worden in onze tijd gezien als het begin van de vier seizoenen (maart, juni, september en december). De heksenkalender ziet deze vier feesten echter niet als het begin, maar als het hoogtepunt van de seizoenen (denk maar aan de begrippen Midzomer en Midwinter) en viert het werkelijke begin van de seizoenen begin februari (voorjaar), begin mei (zomer), begin augustus (herfst) en begin november (winter).
Sommige moderne heksen, aangepast aan de hedendaagse tijd en zonder werkelijk, direct contact met de natuur, houden ook voor de acht jaarfeesten een vaste datum aan, waardoor de 'vaste' feestdagen zijn ontstaan.
De meer traditionele heksen, of de heksen met een ruime kennis van astrologie, zijn zich er van bewust dat onze moderne kalender slechts een praktische afspraak is, die niet helemaal overeenstemt met de astronomische klok, die gebaseerd is op de onderlinge positie van de aarde en de zon. Volgens de traditionele methode kom je dan uit op de 'wisselende' data. Daar komt bij dat er soms een verschil van opgave is doordat men wel of juist niet rekening gehouden heeft met het uitgangspunt dat een nieuwe dag begint bij zonsondergang.
Een feest zoals Halloween (31 oktober) begint dus aan de vooravond van Allerheiligen (1 november), dit is een christelijke vervanging van Samhain.

Traditionele Jaarfeesten
Feest Vast * in 2002 **
Imbolc 2 februari 5 februari
Ostara (Voorjaarsequinox) 21 maart 20 maart
Beltane 1 mei 5 mei
Litha (Midzomer) 21 juni 21 juni
Lughnasadh (Lammas) 31 juli 7 augustus
Mabon (Herfstequinox) 23 september 23 september
Samhain 1 november 7 november
Yule (Midwinter) 22 december 22 december

* Vaste feestdagen, volgens de kalender en digitale tijd, nieuwe dag begint 00:00u.
** Wisselende feestdagen, berekent met astronomie, met als uitgangspunt dat een nieuwe dag begint bij zonsondergang. Hier staan de feestdagen berekent voor het jaar 2002.