menu
witchcraft:
feestdagen:
contact:
country website:Book of ShadowsTerug naar Book of Shadows

De elementen

Witchcraft is gebaseerd op de natuur. We geloven dat de natuur, gerelateerd aan ons bestaan op Aarde, bestaat uit vijf elementen: Aarde/Earth, Lucht/Air, Vuur/Fire, Water/Water en Geest/Spirit.
Deze elementaire krachten worden bij de meesten in de hekserij voorgesteld als kompasrichting en in het Heksenkruis zoals op onderstaande plaatje. (Het Heksenkruis wordt ook gebruikt in het jaarwiel van de seizoenen. Zie ook de jaarfeesten pagina voor meer informatie. In de meeste tradities in het Noordelijk halfrond: Aarde is naar het Noorden, Lucht is naar het Oosten, Vuur is naar het Zuiden en Water is naar het Westen. Geest/Spirit wordt niet voorgesteld met een richting, omdat het in onszelf aanwezig is. Heksen altaren staan meestal richting het Noorden opgesteld, of naar het Oosten, afhangend van de traditie van de Heksenkring (Coven) of de soloheks (Solitary). Het schijnt het meest voor te komen dat het altaar richting het Noorden wordt geplaatst, maar in andere werelddelen kunnen de vijf elementen weer anders neergezet worden.

Four Elements Element   wachter   Symbool     Seizoen   
Lucht Oost Wierook Voorjaar
Vuur Zuid Kaars Zomer
Water West Water Herfst
Aarde Noord Zout/Zand Winter
       
       
       
De vier elementen en hun richtingen worden vaak Wachters (Guardians) genoemd. Een tempel kan bij een ritueel gemaakt worden van een Cirkel van Stenen. De Stenen (dit kunnen echte stenen zijn, speciale tegels, kleine altaren of zelfs kaarsen) worden geplaatst naar het Noorden, Oosten, Zuiden en het Westen in het hoofdaltaar. Met rituele magie wordt een cirkel getrokken die deze stenen met elkaar verbindt en de aloude krachten van de geassocieerde elementen worden opgeroepen om de cirkel en alles wat er binnenin die cirkel bevindt, te beschermen tegen het kwaad. Deze Cirkel van Stenen vormt samen een tempel een heilige plek.
Omdat we de tempel met magie hebben gecreeerd is het niet noodzakelijk om een "vaste" plek te hebben als tempel in tegenstelling tot andere religies. Dit is een voordeel omdat traditioneel onze rituelen buiten plaats vinden (alhoewel, in deze tijd, de meeste dat toch binnen uitvoeren).
Een gebruikelijke aanroep die gebruikt wordt in een cirkel is: "Niets dan liefde zal binnenkomen en alles behalve liefde zal verdwijnen." Ook dit versterkt de positieve aard van de hekserij. De cirkel zelf moet groot genoeg zijn opdat iedereen erin past die meedoet aan het ritueel. Het kan dus klein zijn, maar groot genoeg voor een Solo Heks en behoorlijk groot als het om een Heksenkring gaat met veel leden. De beste meetmethode lijkt mij is dat iedereen elkaars hand vast houdt en een kring maakt, dan heb je meteen de juiste grootte.

Denk hier eens over na: gebruik de kracht van de liefde met de krachten van de Aarde, Lucht, Vuur en Water.
Five Elements

In de hekserij worden de vijf elementen vaak weergegeven in een Pentagram, deze vind je vaak terug in sieraden en op een altaar van heksen. Elk punt van het pentagram vertegenwoordigd traditioneel één van de vijf metaphysische elementen. Het hoogste punt vertegenwoordigd de Geest-Energie-Levensmoed (Spirit), het punt linksboven vertegenwoordigd het element Lucht (Air), het punt rechtsboven vertegenwoordigd het element Water (Water), het punt linksonder vertegenwoordigd het element Aarde (Earth), en het punt rechtsonder vertegenwoordigd het element Vuur (Fire). Op deze manier, heerst/leidt de Geest de vier elementen.